DVD: Amour - (****)

Zwitser Michael Haneke had na Das Weisse Band slechts drie jaar nodig om op het filmfestival van Cannes opnieuw met de Palme D'Or aan de haal te gaan. Amour is een heel andere film, en een buitenbeentje in het oeuvre van de cultuurpessimistische Zwitser.

De film vertelt het aflopende verhaal van een oud Parijs' echtpaar, dat volop geniet van zijn oude dag tot zij deels verlamd geraakt. Anne is een fiere tachtiger die als muzieklerares grote talenten opleidde en ook in de winter van haar leven samen met echtgenoot Georges geniet van het leven en muziek. Die eerste gezondheidsproblemen worden het begin van een spiraal van aftakeling, waarin Georges machteloos moet vaststellen hoe zijn Anne haar waardigheid onherroepelijk verliest.

Emmanuelle Riva en Jean-Louis Trintignant zijn bijzonder overtuigend in deze veeleisende rollen. Haneke registreert het onvermijdelijke proces met zijn gekende afkeer van filmische manipulatietechnieken, zoals opgeklopte emotionaliteit en een aanzwellende soundtrack, alsof hij duidelijk maakt dat ook dit het leven is "zoals het is". Het maakt het meeleven van de kijker er niet minder op.

De titel is een statement: voor Haneke is liefde meer dan het samen genieten van gemakkelijk geluk. Het is het durven nemen van de moordende beslissing, wanneer die noodzakelijk is geworden.

SV (ons oordeel: ****)

Nu in het nieuws