Puurse Wittekop is nieuwe kaas met aspergesmaak

Puurse Wittekop is nieuwe kaas met aspergesmaak

Puurse Wittekop is nieuwe kaas met aspergesmaak

Print
Puurs - In het Hof van Coolhem in Kalfort werd vrijdagmiddag een nieuw streekproduct voorgesteld: het gaat om een rauwe koemelkkaas met de smaak van asperges. De kans dat dit inslaat, is bijzonder groot. Bovendien is de kaas het hele jaar door beschikbaar.

Het idee voor een nieuwe streekkaas kwam van Peter Vermeren die in de Boomstraat in Bornem de delicatessenzaak Délifrais uitbaat. Hij ontwikkelde eerder al in september 2012 het succesvolle Bornems Paterke en komt nu niet met één maar twee nieuwe kazen op de markt: de Puurse Wittekop en de Klein-Brabantse Roem. Vooral de Wittekop is opvallend want die heeft de potentie om een echt streekproduct te worden. "Ik ben in Puurs geboren en was al een tijdje op zoek om iets te doen rond de asperge, de delicatesse die vanuit Kalfort de hele wereld veroverde. Uiteindelijk kwamen we bij een rauwe melkkaas uit, alleen moesten we nog naar een manier zoeken om de asperges er in te verwerken", zegt Vermeren. "Na enkele tests bleek dat we de asperges eerst moesten vriesdrogen en dan tot poeder vermalen om ze in de kaas te kunnen gebruiken." Wie vrijdag tijdens de officiële voorstelling de Puurse Wittekop kon proeven, was het unaniem eens: dit kan een topper worden. Bovendien zal de kaas het hele door en dus niet enkel in de aspergeperiode verkrijgbaar zijn, wat een enorme troef is."

Naast de Puurse Wittekop die een witte coating meekreeg, komt er ook een nieuwe rauwmelkkaas uit: de Klein-Brabantse Roem. Vermeren wou zo zijn geboortedorp Puurs en zijn huidige woonplaats Bornem verzoenen. Op de bol vind je dan ook de kathedraal van Klein-Brabant terug (dixit burgemeester Koen Van den Heuvel) of de Puurse Sint-Pieterskerk en De Notelaer.

Beide kazen zijn vanaf vandaag in de zaak in Bornem verkrijgbaar. De Puurse Wittekop zal zo'n 28,80 euro per kg kosten, een bol is ongeveer 500 gr zwaar. "De bedoeling is wel dat er ook in Puurs een verkooppunt komt, want ik wil de Puursenaars hun eigen kaas natuurlijk niet onthouden." Voor het Puurse aspergefestival is het nieuwe streekproduct ook een voltreffer. Dat festival loopt nog tot 18 juni en omvat onder meer aspergewandeltochten, een nocturne, kookcursussen, een film en een zondagconcert.

Alle info over het Puurse aspergefestival vind je op www.aspergefestival.be.   

Patrick POPPE

Foto Joris Herregods

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio