Oostende ziet aantal illegalen stagneren

Oostende ziet aantal illegalen stagneren

Oostende ziet aantal illegalen stagneren

Print
Oostende ziet het aantal illegalen in de kuststad stagneren. Dat deelden vice-premier Johan Vande Lanotte (sp.a) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) maandagochtend mee na een werkvergadering in Oostende.

Het is het resultaat van de politieactie Zephyr, die al loopt sinds september 2011. Na bijna twee jaar Zephyr, waarbij de politie, het parket en Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) drie keer per week illegalen oppikken, staat de teller in de regio Oostende op 1.700. Maar volgens de betrokken partners stijgt het aantal illegalen niet. De kans bestaat zelfs dat het aantal fors zal afnemen, omdat er geen rechtstreekse lijn meer loopt tussen Oostende en Groot-Brittannië sinds het failliet van rederij TransEuropa Ferries.

Toch blijven de acties lopen. "Naast de illegalen die verwoed proberen de boot te nemen zijn er ook heel wat illegalen die verblijven in Oostende. Voor velen is dit ook een uitvalsbasis om een poging te ondernemen om Engeland te bereiken via Zeebrugge of Calais", gaf Johan Vande Lanotte een stand van zaken na de driemaandelijkse evaluatievergadering. Vaak gaat dat verblijf gepaard met kleine, maar ook grote criminele feiten wat het onveiligheidsgevoel in de kuststad versterkt. Vande Lanotte nodigde De Block uit om de violen nog eens gelijk te stemmen. "Onze rol met DVZ is dat wij tijdens de acties zo snel mogelijk zorgen voor de identificatie, maar ook voor de verwijdering naar het land van herkomst na criminele feiten", aldus De Block. "Maar we moeten dit ook zien in het bredere kader rond illegalentransport en mensensmokkel."

Foto Photo News

Belga

Nu in het nieuws