Kar dient als verhuiswagen

Paul Van Oort (44) en Corina Van Wezel (42) uit Weelde zullen hun verhuis niet meer snel vergeten. Hun vrienden en dorpsgenoten organiseerden een boerenovertrek, naar een oude Nederlandse traditie.

Jan Timmermans

"Ik ben opgegroeid in de Nederlandse gemeente Hilvarenbeek", vertelt Paul. "Tot ongeveer honderd jaar geleden was het daar gebruikelijk dat mensen die verhuisden, geholpen werden door hun buren en vrienden. De hele inboedel werd met paard en kar naar de nieuwe woning gebracht en achter de kar stapten koeien en anderen dieren."

Verkleed

Om helemaal in de vooroorlogse sfeer te komen, verkleedde iedereen die meeliep zich als een landbouwer van vroeger, inclusief blauwe overal, rood sjaaltje en klompen. Zo'n 40 vrienden stapten zaterdag mee in de optocht, die tot op het laatste moment een verrassing was voor Paul en Corina. De optocht vertrok in de Koningstraat in Weelde, waar Paul en Corina jarenlang een varkensbedrijf runden. Via de Koning Albertstraat en de Weeldestraat ging de tocht naar hun nieuwe woning aan de Hegge. "Een hele afstand, maar gelukkig hebben we heel wat tussenstops ingelast", lacht Rudi. "We houden halt aan de molen in de Koning Albertstraat, bij twee café's en het jeugdhuis."

Veel bekijks

Paul en Corina zijn vereerd dat hun vrienden een boerenovertrek voor hen organiseerden. "Echt hartverwarmend", klinkt het. "Eigenlijk is dit voor ons een wens die in vervulling komt. We hadden onze vrienden ooit verteld over de oude Brabantse traditie en zij hebben dat goed onthouden. Misschien blazen we hiermee wel een oude traditie nieuw leven in. We hebben in ieder geval heel wat bekijks, met onze optocht vol verklede mensen en met een kar vol meubels. En nee, dat zijn niet onze echte meubels die op de kar staan. Want dan zou het geen verrassing meer geweest zijn."

Kathleen VAN BEURDEN

Foto Mia Uydens

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio