Lier telt 44 winkels meer op vier jaar tijd

Lier telt 44 winkels meer op vier jaar tijd

Lier telt 44 winkels meer op vier jaar tijd

Print
Lier - De stad Lier telt sinds 2009 globaal veertien zelfstandigen en handelszaken minder zijn. Maar het aantal winkels is wel met 44 gestegen. Dat antwoordde schepen van Economie Lucien Herijgers (N-VA) op een vraag van raadslid Patrick Tersago (vo_LK).
Volgens Tersago zet de economische terugval, gestart tijdens de heraanleg van de Grote Markt, zich nog altijd door. "Uit gesprekken met verschillende middenstanders blijkt dat de omzetten en vooral het aantal bezoekers blijft dalen. De oorzaken zijn telkens dezelfde: de bereikbaarheid, de circulatie en het parkeerprobleem." Tersago vraagt dat het schepencollege deze problematiek zo vlug mogelijk aanpakt.

"Het Lierse handelscentrum telde in februari 477 zelfstandigen, waarvan 93 horecazaken, 287 winkels en 97 diensten of vrije beroepen. In 2009 telde de binnenstad nog 491 zelfstandigen waarvan 97 horecazaken, 243 winkels (44 meer dan nu) en 151 diensten of vrije beroepen (54 minder dan nu). De oorzaken zijn gekend. Helaas kunnen we niet in een paar maanden omgooien wat gedurende jaren gegroeid is", reageert Lucien Herijgers.

"Op korte termijn werken we aan een uitgebreide detailhandelsvisie voor onze stad. Kernversterkende maatregelen zijn daarbij uiteraard zeer belangrijk.
Daarbij denken we zowel aan de bestaande handelszaken als aan nieuwe, die zich willen vestigen. Bij het uitwerken daarvan zullen we ook gebruik maken van goede voorbeelden uit andere steden en gemeenten. Dit zal overigens gebeuren in samenspraak met de nieuwe economische raad", stelt de schepen.

"Wat betreft bereikbaarheid en parkeergelegenheid krijgt de parking Gasthuisvest er momenteel een dertigtal plaatsen bijkrijgt, en dat ook op parking De Mol voorzien we in een uitbreiding", besluit Lucien Herijgers.

Chris VAN ROMPAEY
Foto JoDW

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio