Controles op bodemkwaliteit Wetteren

Controles op bodemkwaliteit Wetteren

Controles op bodemkwaliteit Wetteren

Print
In Wetteren, Schellebelle en Serskamp worden controles uitgevoerd op de kwaliteit van de bodem en het putwater, en op voedingswaren uit eigen tuin. Dat melden de gemeente Wetteren en de provincie Oost-Vlaanderen.

De Vlaamse Milieumaatschappij staat in voor de metingen van het putwater en OVAM voor de metingen van bodemstalen. Het Federaal Voedselagentschap analyseert groenten, fruit, eieren en melk. Na de eerste regenval zullen ook controles op regenwater uitgevoerd worden. Het is nog niet duidelijk wanneer de resultaten bekend zullen zijn.

De overheden roepen de bewoners om zelf geen stalen te verzamelen en aan te leveren. "De bevoegde instanties zorgen voor een kwaliteitsvolle afname om alle vormen van contaminatie te vermijden", zegt het gemeentebestuur van Wetteren.

Lees ook Felle kritiek op aanpak treinramp

Geëvacueerde zone

De bewoners uit de geëvacueerde zone die de voorbije dagen bij vrienden en familie verbleven, moeten voorlopig blijven waar ze zijn. "De terugkeer zal deze namiddag starten, maar het heeft nog geen zin om al terug naar Wetteren te komen", zegt Jessie Beurms van de provincie Oost-Vlaanderen.

Het coördinatiecomité werkt volop aan een terugkeerplan voor de geëvacueerden, zegt directeur veiligheid Luc Bauwens. De 99 mensen die de nacht doorbrachten in de school Mariagaard zullen eerst naar hun woningen mogen terugkeren. "Dat zal deze namiddag gebeuren, maar we kunnen nog geen uur vastleggen", zegt Jessie Beurms van de provincie Oost-Vlaanderen. "We moeten zeker zijn dat alles veilig kan verlopen en dat de metingen huis per huis gunstige resultaten opleveren."

Als de mensen uit Mariagaard terug thuis zijn, kan de tweede groep teruggebracht worden. Het gaat om een vierhonderdtal mensen die bij vrienden of familie opgevangen werden. "Die mensen zullen dan op één punt verzameld worden, waarna ze naar hun woningen kunnen terugkeren. Het heeft nu geen zin om al terug naar de geëvacueerde zone te komen, naar Mariagaard te komen of in Wetteren rond te rijden. Pas na de middag zal er meer duidelijkheid zijn."

Foto Belga

Nu in het nieuws