Drugsafval gedumpt in Wildertse duintjes

Print

Drugsafval gedumpt in Wildertse duintjes

Essen -

In de Wildertse duintjes in Essen moest de brandweer zaterdagochtend uitrukken om overblijfselen van een drugslabo, vaten met zuren en chemicaliën, te ruimen. Het ging om negentig bidons met 70 liter chemicaliën en een aantal gasbranders.


De brandweer van Essen werd gealarmeerd door de politiediensten. “Bij aankomst bleek het om overblijfselen te gaan van de fabricage van synthetische drugs, die vaak bestaan uit vaten met zuren en chemicaliën”, zegt brandweercommandant Leo Buermans. “Voor ons was dit niet de eerste keer. In het verleden hebben we dit nog meegemaakt. Een tijd geleden hebben we eens duizend liter gevonden. De daders zijn nooit opgepakt.”

De brandweer gaat altijd heel omzichtig te werk bij het opruimen van de bidons. Alle veiligheidsvoorschriften worden in acht genomen. “Tonnen waar nog vloeistof in zit, worden in legbakken verzameld”, legt de commandant uit. “De lege tonnen die besmeurt zijn worden verzameld op een zeil, zodat niets kan doorlekken. Daarna wordt alles overgebracht naar het containerpark om daarna in een verbrandingsoven te worden vernietigd.”

Het parket zal nu moeten bekijken wat er gaat gebeuren. “Waarschijnlijk hebben de daders in een pand gezeten en hebben ze onraad geroken, waardoor ze op de loop zijn moeten gaan. Hier hebben ze dan alles gedumpt. Als men de daders niet vindt, zal de gemeente voor de kosten opdraaien.”

Schade voor het milieu

Het gebeurt steeds vaker dat drugsafval in de natuur wordt aangetroffen. “Wanneer de vaten lekken en het zoutzuur in de grond sijpelt kan dit schade aan het milieu veroorzaken”, zegt Buermans nog. “Daarom hebben we preventief water op plaats geloodst om zo het eventueel gelekte zoutzuur te verdunnen.”

MaT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio