Twee miljoen euro voor restauratie kazerne tot 'Nieuw Havenhuis'

Twee miljoen euro voor restauratie kazerne tot 'Nieuw Havenhuis'

Twee miljoen euro voor restauratie kazerne tot 'Nieuw Havenhuis'

Print
De Vlaamse regering kent ruim twee miljoen euro subsidies toe voor de restauratie van de voormalige brandweerkazerne in de oude haven van Antwerpen. Dat sinds 2000 beschermde gebouw zal door het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen worden omgevormd tot kantoorruimte. Dat laat minister Geert Bourgeois (N-VA), bevoegd voor onroerend erfgoed, maandag weten.

De brandweerkazerne in de Siberiastraat werd gebouwd in 1922 als brandweer­post voor het havengebied dat zich toen steeds meer naar het noorden uitbreidde. Het ontwerp in neotraditionele stijl van stadsbouwmeester Emiel Van Averbeke is geïnspireerd op het in 1893 afgebrande 16de-eeuwse Hanze- of Oosterhuis aan het Bonapartedok.

Het Havenbedrijf van Antwerpen wil de 90 jaar oude kazerne een nieuwe bestemming geven als Havenhuis. Op de site zullen 500 werknemers werken. De brandweerkazerne wordt volledig ingericht als kantoren en uitgebreid met een nieuwbouwvolume dat rustend op twee pijlers boven het historisch monument zal zweven en iconisch is ingeplant tussen stad en haven. Het ontwerp van het nieuwbouwvolume is van de hand van de Britse architecte Zaha Hadid.

De restauratie zal worden uitgevoerd in twee fasen: de eerste fase omvat de gevelrestauratie en de leien bedaking, in de tweede fase komen het buitenschrijnwerk en de interieurelementen aan bod. Het imposante gebouw is beschermd sinds 2000.

Foto Onroerend Erfgoed

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio