Felle kritiek op aanpak treinramp

Felle kritiek op aanpak treinramp

Felle kritiek op aanpak treinramp

Print
Eén dode en 49 gewonden: dat is de balans van de treinramp van zaterdagochtend in Wetteren. De dode is een 64-jarige buurtbewoner die geïntoxiceerd raakte door giftige dampen. Zijn schoonzoon, die het lichaam aantrof, heeft kritiek op de aanpak van de ramp: “Men had mijn schoonvader sneller moeten evacueren.”

Intussen heeft de provincie laten weten dat in de straten die niet geëvacueerd zijn in het centrum van Wetteren, inwoners zich vanaf maandag om 6 uur kort op straat mogen begeven om zich te verplaatsen.

Het gaat om korte verplaatsingen, bijvoorbeeld om naar het werk te gaan of voor een korte boodschap. De maatregel om ramen en deuren gesloten te houden blijft uit voorzorg wel behouden in Wetteren-centrum.

De begeleide terugkeer van de 500 geëvacueerden start maandag in de loop van de dag. Elke bewoner wordt persoonlijk naar zijn huis begeleid. Voordien zullen er wel metingen gebeuren of alles veilig is.

Riolen

Een grootschalige evacuatie kwam er pas een halve dag nadat de trein ontspoord was, toen bleek dat giftige dampen uit de riolen opstegen en verschillende mensen naar het ziekenhuis moesten worden gevoerd. Voor de 64-jarige man was het toen al te laat: hij was thuis overleden.

“Ik zou de buurt inderdaad sneller hebben laten ontruimen. Met een product als het giftige acrylnitril, dat door de trein vervoerd werd, neem je geen enkel risico”, bevestigt een brandweercommandant de kritiek op de aanpak.

Naar de oorzaak van het ongeval blijft het gissen. Zondag is de zwarte doos van de ramptrein gevonden. Die wordt nu onderzocht.

Lees ook "Overleden bewoner zwaar geïntoxiceerd"
En Te hoge snelheid of versleten wissel?

TG

Foto Geert De Rycke

Nu in het nieuws