Vervuild bluswater wordt geloosd in Schelde

Omdat het waterbekken van het waterzuiveringsstation vol is, wil men het vervuilde bluswater van de treinramp in Wetteren gecontroleerd lozen in de Schelde. "Er is geen gevaar voor de volksgezondheid", benadrukt de persdienst van de provincie zondag.

awillems

Het vervuilde bluswater wordt met een schip uit Amsterdam afgevoerd, maar dat schip ligt in de haven van Antwerpen en zal pas zondagnamiddag om 15 uur in Wetteren zijn. In afwachting wordt het overvolle bekken van het waterzuiveringsstation gecontroleerd in de Schelde geloosd.

"We kiezen de weg van het minste kwaad", klinkt het bij de provincie. "Voor de bevolking is er geen gevaar; mogelijk wel voor de vispopulatie. Zodra er positieve metingen worden vastgesteld, wordt het lozen gestaakt."

Door de lozingen wordt de veerdienst van Schellebelle stilgelegd. Ook vissen en watersport op de Schelde worden verboden.

De provincie raadt inwoners eveneens af putwater te gebruiken. Voor het leidingwater is er geen probleem. Voor zij die enkel werken met putwater, rekent de provincie op de solidariteit van de mensen om buren en omwonenden aan leidingwater te helpen om te koken en te wassen. Om de druk op de riolering zo laag mogelijk te houden, raadt de provincie ten slotte aan het waterverbruik zo laag mogelijk te houden.

De Vlaamse Milieumaatschappij en het Federaal Voedselagentschap komen ook ter plaatse om groenten in de omgeving te controleren.

Belga

Vastgoed

Jobs in de regio