1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Bovengronds negatieve waarden gemeten in Wetteren

Naar aanleiding van het treinongeluk in Wetteren heeft het crisiscomité beslist dat alle buitenactiviteiten afgelast moeten worden in de zone van Wetteren-centrum. Bij het spoelen van de riolering werden op bepaalde plaatsen toch negatieve waarden gemeten. Zo werd het crisiscentrum verhuisd van Wetteren naar Wichelen.

awillems

Aanvankelijk werd gedacht dat er enkel in de riolering giftige dampen aanwezig waren. Die kwamen er doordat er met het bluswater giftige stoffen in de riool waren gestroomd. Om de dampen uit de riolering te verwijderen, werd het pompstation stilgelegd en de rioleringen gespoeld. Uit metingen blijkt nu dat er op bepaalde plaatsen bovengronds toch negatieve waarden werden genoteerd.

Rampenplan

In het Oost-Vlaamse Schellebelle zijn zaterdag rond 2.00 uur enkele wagons van een goederentrein met chemische producten ontploft. Daarbij werden zowel het gemeentelijk als provinciaal rampenplan afgekondigd.

De trein met dertien wagons reed één kilometer buiten het station van Schellebelle in de richting van Wetteren. Aan boord waren chemisch ontvlambare producten. Er zijn zes van de dertien wagons ontspoord, twee gekanteld en drie staan in brand, maar het vuur is onder controle. De brandende wagons bevatten de giftige stof acrylnitryl, zo verklaarde de brandweer.

Uit de brandende wagons (wagon één, twee en vijf) komt cyanide vrij, een kankerverwekkende stof die in het bloed kan worden opgenomen. Er zijn meetploegen van de brandweer van Beveren ter plaatse. Er werden cyanokits verzameld voor het geval mensen geïntoxiceerd raken. Twee andere wagons bevatten de stof butadieen, er zijn ook vijf lege wagons en de laatste wagon bevat een licht metaal. Die staat niet in brand. Als dat het geval zou zijn, kan die niet met water geblust worden.

Bewoners

Er zijn ongeveer 300 mensen in een straal van 500 meter rond de wagons geëvacueerd naar twee ruimtes. In een straal van 1.000 meter moeten mensen ramen en deuren dichthouden. Een zwarte rookpluim was van ver zichtbaar en dreef af naar het dorp Schellebelle en Wichelen.

Hogedrukleiding

De civiele bescherming legde een hogedrukleiding vanaf de Schelde dwars door het centrum van Wetteren tot aan de rampplaats. Daardoor is de gemeente moeilijk bereikbaar. Wie kan, mijdt best de plaats.

Het provinciaal commando van Defensie is ter plaatse, net als de civiele bescherming en de zeven korpsen uit de brandweerzone. Hun personeel draagt beschermende kledij. De FOD Volksgezondheid heeft tien ziekenwagens opgevorderd. Er is ook een expert van BASF ter plaatse om advies te verlenen.

Lees ook: Ontploffingen goederentrein: giftig bluswater in rioleringen

Lees ook: Ontploffingen goederentrein: iedereen moet binnen blijven op politiebevel

Spoorverkeer

De trein was op weg van Nederland naar Gent-Zeehaven. Het ongeval gebeurde na het overschakelen van het ene naar het andere spoor, voorbij een werfzone. De goederentrein reed onder licentie van NMBS Logistics en werd getrokken door Duits locomotieven en bestuurd door een Nederlandse treinbestuurder, meldt de NMBS.

Het treinverkeer op de spoorlijnen van Denderleeuw naar Gent-Sint-Pieters en van Dendermonde naar Gent-Sint-Pieters is onderbroken. Er zal minstens twee dagen geen spoorverkeer via Wetteren mogelijk zijn. Marc Descheemaecker, de topman van de NMBS, bevestigde dat de NMBS twee oplossingen heeft om een alternatieve dienst te verzekeren voor de reizigers. Deze oplossingen berusten op twee assen: het omleiden van de treinen van De Panne naar Brussel en van Gent-Sint-Pieters naar Brussel-Nationaal-Luchthaven en het instellen van een busdienst tussen Gent-Sint-Pieters tussen Aalst en tussen Gent-Sint-Pieters en Dendermonde.

Informatienummer

Het gemeentebestuur heeft een informatienummer voor de bevolking geopend: 09/365.73.83. De gemeente informeert burgers ook op haar website.

Intussen besliste het crisiscomité om uit voorzorg drie evenementen af te gelasten. Het gaat om de Mountainbike Trial "De Acht van Wichelen", een judotornooi en turnlessen van de lokale Wetterse verenigingen.

Belga

Vastgoed

Jobs in de regio