Koning Albert krijgt "sober feest" voor 20e verjaardag troonsbestijging

Deze zomer zal het twintig jaar geleden zijn dat koning Albert II de Belgische troon besteeg. De federale regering wil naar aanleiding van deze bijzondere verjaardag hulde brengen aan het staatshoofd. Van 17 tot en met 21 juli vinden er verschillende feestelijkheden plaats. Maar die zullen sober zijn, zo luidt het vrijdag in een communiqué.

fvranckx

"Gezien de huidige economische omstandigheden en budgettaire context zijn de koning en de federale regering overeengekomen om dit evenement sober en eenvoudig te vieren en de focus te leggen op het contact met de burger", aldus het kabinet van premier Elio Di Rupo (PS).

Op de nationale feestdag (21 juli) zullen de koning en de koningin, naast het Te Deum en het militair defilé, 's avonds ook het vuurwerk in Brussel bijwonen. De avond voordien zal het vorstelijk echtpaar een concert bijwonen in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR).

Voor de feestelijkheden in Brussel brengen de koning en de koningin een bezoek aan Gent (17 juli), Eupen (18 juli) en Luik (19 juli).

"Niet meer dan 100.000 euro"

In 2003 werden voor het jubileum van de koning 1,3 miljoen euro uitgegeven. Dit jaar zullen de feestelijkheden tussen 500.000 en 600.000 euro kosten, nauwelijks meer dan een klassieke 21 juli-viering, werd uit goede bron vernomen.

De regering en het paleis zijn overeengekomen "niet meer dan 100.000 euro uit te geven aan de verjaardag van de troonsbestijging".

Koning Albert II, die op 6 juni zijn 79ste verjaardag viert, legde op 9 augustus 1993 de eed af.

Belga Foto PN