UZ Brussel draagt voorlopig kosten behandeling Viktor

Het Universitair ziekenhuis Brussel draagt voorlopig de kosten van de dure behandeling van de 7-jarige Viktor. Dat bevestigt gedelegeerd bestuurder prof. Marc Noppen donderdag. Het jongetje heeft een zeldzame immuunziekte waarvoor hij om de twee weken aan een infuus moet van 9.000 euro.

mceulemans

Viktor lijdt aan een atypische vorm van HUS - het hemolytisch uremisch syndroom, een zeldzame en ernstige ziekte. Het medicijn Soliris, dat Viktor samen met 24 andere lotgenoten inneemt, is peperduur. Viktor krijgt het om de twee weken toegediend. Hij moet dan een halve dag naar het ziekenhuis, waar hij een infuus krijgt. Dat kost 9.000 euro per keer. De behandeling wordt in België in zijn geval niet terugbetaald.

Overleg met fabrikant

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) heeft eind deze week overleg met de firma. Tot er een beslissing is, betaalt het ziekenhuis de behandeling van de jongen, bevestigt Noppen, die eraan toevoegt dat er een oplossing is beloofd "voor de hele nabije toekomst".

Wordt uiteindelijk beslist dat de behandeling niet wordt terugbetaald, dan zijn er nog alternatieven, aldus Marc Noppen. "Dan kunnen we bijvoorbeeld aankloppen bij het bijzonder solidariteitsfonds van het Riziv."

"Tussenkomst occasioneel"

Volgens Noppen gebeurt het overigens vaker dat het ziekenhuis bij dergelijke uitzonderlijke gevallen tussenbeide komt. "Dat gebeurt occasioneel, maar meestal haalt dat de pers niet."

Lees ook: Onkelinx: "Producent medicijn Soliris moet mee betalen"

Belga Archieffoto

MEER OVER UZ Brussel