1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Omstreden Koningslied klinkt door Nederland (video)

Mediafiguur Paul de Leeuw heeft dinsdagavond om 19.30 uur het meezingspektakel 'Samen voor Oranje' in de Ahoy in Rotterdam op gang getrapt. Op grote schermen in Amsterdam en andere steden in Nederland werd het live uitgezonden.

jatimmermans

Om half acht werd er rechtstreeks verbinding gelegd tussen de concertzaal in Rotterdam en de nieuwe koning en koningin in Amsterdam voor de uitvoering van het Koningslied. In de Ahoy zongen meer dan dertig Nederlandse artiesten het nummer. Onder meer Marco Borsato en Trijntje Oosterhuis stonden mee op het podium. Over heel het land zongen duizenden feestvierders het lied luidkeels mee, al waren er ook heel wat die dat weigerden. De kersverse koning en koningin volgden het hele gebeuren vol enthousiasme.

Over het Koningslied ontstond voorafgaand aan het evenement ophef. Na de presentatie van het nummer barstte er een storm van kritiek los. Maker John Ewbank trok zijn lied terug, maar het Nationaal Comité Inhuldiging besloot de opvoering van het lied toch door te laten gaan.

Omstreeks 19.45 uur ging de twee uur durende Koningsvaart op het IJ van start.

Herbeleef hier het Koningslied:

Lees ook: Willem-Alexander legt eed af als koning der Nederlanden (album)

Foto EPA, AFP