Antwerpse havenuitbreiding mag er komen

De Vlaamse regering heeft dinsdag het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor het havengebied van Antwerpen definitief vastgesteld. Dat heeft Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters bekendgemaakt.

jatimmermans

Het plan voorziet dat de Antwerpse haven in de toekomst met ongeveer 1.000 hectare mag uitbreiden. Zo wordt de ontwikkeling van een nieuw Saeftinghedok op de Linkerscheldeoever mogelijk. De twee gehuchten Ouden Doel en Rapenburg verdwijnen.

Op 15 maart legde de Vlaamse regering al de contouren van het Antwerpse havengebied vast. Intussen is de beslissing voorgelegd aan de Raad van State. Die drong aan op enkele "kleine technische aanpassingen". Die zijn nu doorgevoerd en de regering heeft het GRUP definitief vastgelegd. Twee weken na de publicatie in het Staatsblad zal het officieel van kracht zijn.

Saeftinghezone

Het GRUP voorziet dat er op de rechterscheldeoever geen plaats is voor uitbreiding. Daar kiest de Vlaamse regering voor "inbreiding en verdichting". Op de linkerscheldeoever voorziet het plan in de verlenging van het Verrebroekdok en de bouw van de Deurganckdoksluis. Er is ook plaats voor nieuw havengebied. In de zogenaamde 'Saeftinghezone' is de verdere ontwikkeling van een Saeftinghedok mogelijk gemaakt.

Overstromingsgebied

Door de havenuitbreiding is de bewoning in Doel-centrum, zoals eerder beslist, niet langer mogelijk. Maar ook in de gehuchten Ouden Doel en Rapenburg zullen de bewoners moeten vertrekken. De gehuchten komen midden in overstromingsgebied te liggen. Er zouden hoge dijken nodig zijn om de gehuchten te behouden en ook de kosten voor de bereikbaarheid en de nutsleidingen zouden zeer hoog oplopen.

Om de negatieve gevolgen van de havenuitbreiding op te vangen, heeft de Vlaams regering een sociaal begeleidingsplan opgesteld. "In de komende weken worden in de verschillende projectgebieden informatievergaderingen georganiseerd voor de getroffen eigenaars, bewoners, landbouwers en zelfstandigen", aldus minister Muyters.

Belga

Archiefbeeld Photo News