CD&V trekt hervorming strafprocedure weer in

De CD&V heeft haar wetsvoorstel om de hele strafprocedure te hervormen, opnieuw ingetrokken. "Het is voor ons geen prioriteit", zo zei senatrice Els Van Hoof zopas in de Senaatscommissie Justitie. Tot verbazing van velen, want het voorstel was nog maar amper enkele weken ingediend.

jatimmermans

Tijdens de vorige legislatuur keurde de Senaat na jaren discussie onder impuls van Hugo Vandenberghe een totaalhervorming van de strafprocedure goed. Die hervorming heette "de Grote Franchimont", naar de Luikse advocaat Michel Franchimont die met een commissie het basisontwerp had uitgedokterd. Door die hervorming kregen verdachten in alle onderzoeken veel meer rechten dan nu en zouden heel wat procedurefouten tot een totale nietigheid leiden. De Grote Franchimont bevatte honderden ingewikkelde artikelen. De Kamer zag die hervorming niet zitten, ook toenmalig Kamerlid Tony Van Parys niet. Ze werd in alle stilte begraven.

Torfs

Toen de Senaatscommissie Justitie enkele weken terug moest discussiëren over de "wet-Landuyt", een voorstel van Renaat Landuyt (sp.a) om ervoor te zorgen dat veel minder verdachten vrijkomen door procedurefouten, diende senator Rik Torfs de Grote Franchimont opnieuw in. Dat voorstel moest vandaag besproken worden, maar…Rik Torfs is ondertussen geen senator meer. Hij is opgevolgd door Els Van Hoof en zij liet weten dat de Grote Franchimont voor de CD&V "geen prioriteit meer is."

Een insider van de CD&V hierover: "Na het vertrek van Torfs heeft CD&V in de Senaat geen verkozene meer om zo'n ingewikkeld dossier af te handelen en te verdedigen. De partij is het bovendien niet eens over deze hervorming. Het is ook onmogelijk om dit project nog in deze legislatuur rond te krijgen".

Nogal wat leden van de Senaatscommissie Justitie waren verbaasd over de bokkesprongen van de CD&V in dit dossier.

JDW

Archiefbeeld Photo News