Francken: "Belkacem kan niet naar Marokko worden gestuurd"

"Het zal onmogelijk zijn om Belkacem terug te sturen naar Marokko. Zelfs als u zijn nationaliteit kan afnemen, dan nog is hij onverwijderbaar, want hij heeft een Belgisch kind. Dit is een slag in het water." Dat besloot Theo Francken (N-VA) na het antwoord dat hij en Peter Logghe (VB) van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) zopas kregen in de Kamer.

jdewit

Francken en Logghe wilden weten hoever het staat met de afname van de Belgische nationaliteit van Belkacem, zodat hij naar Marokko kan worden teruggestuurd. Belkacem is de leider van het ontbonden Sharia4Belgium. Turtelboom herhaalde dat er nog geen procedure is gestart omdat de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois, die deze procedure moet opstarten, wil wachten op de resultaten van enkele lopende rechtszaken.

Geen straf in Marokko

Tot ieders verbazing zei Turtelboom dat Belkacem in Marokko helemaal géén celstraf moet gaan uitzitten. Eerder hadden diverse justitiële diensten beweerd dat hij een straf voor drugshandel moest gaan uitzitten. Volgens sommigen ging het om een straf van tien jaar, anderen zegden zes of acht jaar. Volgens Turtelboom blijkt nu uit een officieel bericht van Marokko aan Liégeois dat er helemaal géén celstraf in Marokko moet worden uitgezeten.

Francken noemde heel deze zaak "een slag in het water": "De maximumstraf die Belkacem kreeg is zes maanden en hij heeft hier een Belgisch kind. Hij zal dus niet kunnen worden verwijderd, het is een totale illusie van iets anders te denken".

Lees ook: De problemen van Belkacem in negen vragen

JDW

Foto LUMA