Fiscus verstuurt dit jaar 1,5 miljoen vereenvoudigde aangiftes

De fiscus breidt het systeem van vereenvoudigde aangiftes opnieuw een beetje uit. Dit jaar worden 1,48 miljoen dergelijke aangiftes, waarbij de belastingplichtige een volledig ingevuld voorstel krijgt, verstuurd. Vorig jaar werd 95 procent van de vereenvoudigde aangiftes zonder meer aanvaard. Dat is dinsdag gebleken bij de officiële lancering van het nieuwe aangifteseizoen.

mceulemans

Bij een vereenvoudigde aangifte krijgt de belastingplichtige een ingevuld voorstel van aangifte. Als hij met dat voorstel akkoord gaat, moet hij niets doen. Als hij lacunes of fouten vaststelt, kan hij dat via een papieren antwoordformulier, elektronisch (via Tax-on-web) of in een belastingkantoor signaleren. Vorig jaar werd 95 procent van de vereenvoudigde aangiftes aanvaard zonder wijziging.

Verdubbeling sinds 2011

Het systeem kwam in 2011 op snelheid met ruim 724.000 verstuurde vereenvoudigde aangiftes. Dat verdubbelde vorig jaar tot 1,46 miljoen. Dit jaar is de uitbreiding beperkter (circa 15.000).

"De doelgroep is uitgebreid met de belastingplichtigen die inkomsten uit lijfrenten of tijdelijke renten ontvingen of giften hebben gedaan", aldus minister van Financiën Koen Geens (CD&V).

De vereenvoudigde aangiftes worden verstuurd vanaf 6 mei, ná de verzending van de papieren aangiftes.

Lees ook: Belastingbrief telt dit jaar ongeveer 700 codes

Belga Archieffoto