Sabam eist 25 miljoen aan auteursrechten van Belgacom, Telenet en Voo

Sabam daagt Belgacom, Telenet en Voo voor de rechter om auteursrechten te eisen van de internetaanbieders. Dat heeft de auteursrechtenmaatschappij dinsdag bekendgemaakt. Sabam vraagt zo'n 25 miljoen euro aan auteursrechten.

fvranckx

Sabam wil met de vordering bekomen dat op de activiteit van internet access providers auteursrechten van toepassing zijn. Sabam vraagt een vergoeding die overeenkomt met 3,4 procent van de omzet van die aanbieders. Het mikt op zo'n 25 miljoen euro.

Onderhandelingen daarover leverden niets op, daarom besloot Sabam een procedure te beginnen tegen de drie grootste providers (Belgacom, Telenet en Voo). De rechtsvordering werd op 12 april ingesteld voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg.

iTunes

Sabam herinnert er aan dat sinds 2000 de auteursrechten op de verkoop van fysieke dragers - voornamelijk cd's - dramatisch zijn gedaald. Toen werd zo'n 25 miljoen euro opgehaald aan auteursrechten op fysieke dragers. Dat is sindsdien gedaald met 54 procent en de rechten uit online exploitaties (bijvoorbeeld iTunes) hebben dit niet gecompenseerd.

Sabam argumenteert dat iedereen die het repertoire van auteurs exploiteert auteursrechten moet betalen. De internetproviders, aldus de auteursrechtenmaatschappij, maken winsten door het aanbieden van internetabonnementen waarmee films en muziek kunnen worden gedownload en moeten dus auteursrechten betalen.

Belga