"Voor zichzelf wil hij geen benefiet, voor liga wel"

In Oosterwijk (Westerlo) werd gisteren een benefiet ten voordele van de ALS-liga voorgesteld. De benefiet komt er nadat Mil Boeckx, een ALS-patiënt, besliste om niet bij de pakken te blijven zitten. Zijn vrienden en familie willen zoveel mogelijk geld in het laatje krijgen voor de liga.

Inge Kerremans

Het benefiet vindt plaats op 1 juni op het kerkplein van Oosterwijk. Vanaf 14u staan er optredens gepland en de hele namiddag is er ook kinderanimatie. Verder moeten eet- en dranktentjes volk en geld lokken. Onder andere zangeres Airis en actrices Lea Witvrouwen en Natalie Meskens maken al zeker hun opwachting tijdens SOS ALS.

Ongeneeslijke ziekte

In heel België lijden ongeveer 1000 mensen aan Amyotrofe laterale sclerose (ALS), een ongeneeslijke ziekte waarbij de motorische zenuwcellen in de hersenen stelselmatig wegvallen. Mil Boeckx (48) uit Oosterwijk is één van die mensen. In 2010 werd de aandoening bij Mil vastgesteld.

Intussen is Mil sterk achteruit gegaan. Zijn aandoening heeft er toe geleid dat hij alleen nog maar kan kauwen en slikken. "Andere dagdagelijkse dingen, zoals praten of stappen, zijn onmogelijk geworden", vertelt zijn vrouw Nicole. "Het is enorm snel gegaan, zeker in het begin. Als je het ene gewoon bent, rol je in het volgende. Soms denk je wel eens terug aan vroeger, maar je moet er toch mee leven en de dag nemen zoals hij komt. En Mil klaagt nooit, het is geen zager", lacht Nicole. "Al moeten we wel meer en meer op anderen rekenen om ons te helpen. We hebben gelukkig veel mensen om ons heen. Dat houdt ons recht", klinkt Nicole strijdvaardig.

Op 1 juni organiseren de familie en vrienden van Mil dit benefiet om geld in te zamelen voor de ALS-liga. "Het is een initiatief van Mil zelf", geeft Gert, een van Mil's vrienden, meteen mee. "Hij vroeg ons of we niet eens iets wilden organiseren. Een benefiet om Mil te steunen zou hij nooit goedkeuren, daar ben ik zeker van, maar op deze manier kan hij zijn inzet tonen voor de liga, die wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte steunt", besluit Gert.

Giel Van den Broeck

Foto Joren De Weerdt

Lees meer in Gazet van Antwerpen van dinsdag 30 april.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio