Gewicht vuilnisbak bepaalt route

In Mol werden 230 nieuwe openbare vuilnisbakken geplaatst. Bij elke ophaling wordt de hoeveelheid afval gemeten. Aan de hand van die gegevens zoeken de gemeentearbeiders de meest geschikte route om de bakken leeg te maken.

ikerremans

Van de 230 nieuwe afvalbakken staan er tachtig in het centrum van de gemeente. De oude zware metalen bakken werden vervangen door lichtere, makkelijk hanteerbare exemplaren.

Maar de extra handigheid zit hem in de ingebouwde chip. Mol is, na het diftar-verhaal met de grijze restafvalcontainers, weer kartrekker wat betreft afvalophaling.

“Elke vuilnisbak heeft een chip”, toont schepen van Milieu Peter Van Rompaey (CD&V). “Bij iedere lediging wordt de bak gewogen. Deze gegevens worden meteen naar een centraal punt gestuurd. Zo kunnen we perfect zien welke vuilnisbakken veelvuldig worden gebruikt en welke bijna niet. Aan de hand van die gegevens kunnen we een efficiënte route opstellen voor de gemeentearbeiders. Het heeft immers weinig zin om elke week twee keer naar Postel te rijden als daar amper afval achtergelaten wordt. Het systeem toont aan of we al dan niet vaker moeten langsgaan.”

Nele Caeyers Foto Bert De Deken

MEER OVER Mol

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio