Dossier Ford Genk

Rechter bevestigt boete van 1.000 euro voor Ford-vakbondsvrouw

De rechtbank van eerste aanleg in Tongeren bevestigt de boete van 1.000 euro die ABVV-secretaris Gaby Jaenen opgelegd kreeg tijdens de blokkade-actie op 15 januari aan de poorten van de toeleveranciers. Jaenen blijft bij haar standpunt - "Het stakingsrecht moet absoluut gevrijwaard blijven" en gaat in beroep tegen de straf.

fvranckx

Omdat de vakbonden niet akkoord gaan met de dwangsom die een deurwaarder in januari heeft opgelegd voor het verhinderen van een werkhervatting bij de toeleveranciers van Ford Genk, pleitten ze in Tongeren voor een vernietiging van de boete. De bonden voeren aan dat het recht op staken is geschonden en dat Ford Genk, dat het verzoek tot bevelschrift bij de rechtbank indiende, geen bevoegdheid had om te eisen dat er zou gewerkt worden bij andere juridische entiteiten, zoals de toeleveranciers.

Lees ook: Ford eist boete voor toeleveranciers die werk niet hervatten na referendum

De rechtbank volgde die redenering echter niet en bevestigde de boete van 1.000 euro voor Gaby Jaenen.

"Ford had volgens de rechter wel belang bij de blokkade en het recht op collectieve actie is niet geschaad", citeert Jaenen uit het vonnis. Ze gaat in beroep tegen de straf. "Door de inmenging van rechtbanken bij collectieve geschillen kan het stakingsrecht niet meer vrij uitgeoefend worden", verdedigt Jaenen zich. "Staken is geen onrechtmatige daad. De uitoefening van een collectief recht moet gevrijwaard blijven."

Belga/FiVr
Archieffoto RL