Somers wil ook GAS-boetes in autoluwe zones

Verkeersovertredingen in een autoluwe zone in de binnenstad zullen ook met een GAS-boete kunnen worden beteugeld. Maar wel alleen als de overtreding door een "slimme" ANPR-camera is vastgesteld. Dat staat in een amendement van de Mechelse burgemeester en kamerlid Bart Somers (Open Vld) op de nieuwe GAS-wet.

jdewit

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) wil de wet op de gemeentelijke administratieve sancties (de zgn. GAS-wet) flink verstrengen. Door die wet kunnen gemeenten zelf boetes tot 250 euro opleggen voor overlast en kleine criminele feiten. Milquet wil de boetes verhogen tot 350 euro en ook bepaalde parkeerovertredingen met GAS-boetes laten bestraffen.

Maar het binnenrijden van een autoluwe zone is daar niet bij. Mechels burgemeester Bart Somers wil dat echter wel. Reden: het parket kan maar een bepaald aantal processen-verbaal afhandelen per maand. Naar het einde van de maand worden die overtredingen in een autoluwe zone dan niet meer beteugeld, wegens te veel pv's. De burgers weten dat en lappen dan hun laars aan de wet.

Somers wil dat nu veranderen en de meerderheid volgt hem daar in. Maar wel op voorwaarde dat de overtreding is vastgesteld met een "slimme" ANPR-camera. Somers' amendement op de GAS-wet wordt mogelijk nog vandaag goedgekeurd.

JDW