Virgin maakt "belangrijkste ruimtetestvlucht ooit"

Virgin-baas Richard Branson heeft een eerste commerciële vlucht met raketaandrijving laten uitvoeren. Tijdens de testvlucht van tien minuten doorbrak het toestel de geluidsmuur, met een topsnelheid van Mach 1,2. Eind dit jaar moet Virgin klaar zijn voor commerciële ruimtevaart.

mceulemans

"Onze tot op heden belangrijkste testvlucht", noemde Branson het. "Het supersonische succes van vandaag opent de weg voor het heel realistische doel tegen het einde van het jaar commerciële vluchten uit te voeren", aldus de Virgin-baas.

14 km hoog

In een eerste fase bracht het draagvliegtuig WhiteKnightTwo de SS2-capsule tot op 14.300 meter hoogte. Daarna nam de raketmotor over, die 16 seconden lang ontbrandde en het ruimteschip versnelde tot 1,2 Mach. Het commerciële ruimtevaarttuig landde ten slotte in de Mojavewoestijn (Zuid-Californië), op de basis van Virgin Galactic.

Uiteindelijk is het de bedoeling om met Virgin Galactic suborbitale ruimtevluchten uit te voeren, onder leiding van twee bemanningsleden. Er is telkens plaats voor zes betalende passagiers die gewichtloosheid zullen ervaren en vanuit de ruimte een blik kunnen werpen op onze planeet. Maar liefst 580 reizigers hebben zich al kandidaat gesteld met 70 miljoen dollar aanbetalingen. The Wall Street Journal weet dat Virgin al 350 miljoen dollar in het project heeft gepompt.

MCe Archieffoto