1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

2.000 prominenten bij eedaflegging Willem-Alexander (album)

In De Nieuwe Kerk in Amsterdam is de "Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal" met enkele minuten vertraging van start gegaan. Willem-Alexander, die het gebouw even na 14 uur aan de zijde van zijn vrouw Maxima betrad, zal daar officieel worden ingehuldigd als koning der Nederlanden.

fvranckx

Lees ook: Willem-Alexander is koning van Nederland

Meer dan tweeduizend mensen hebben plaatsgenomen in De Nieuwe Kerk. Naast de leden van het Nederlandse koningshuis, de Nederlandse regering en van de Nederlandse parlementaire kamers, bevinden zich vooral vele gasten van buitenlandse koningshuizen in het gebouw. Zo wordt het Belgische koningshuis vertegenwoordigd door prins Filip en prinses Mathilde.

De meeste koningshuizen hebben overigens hun kroonprins en kroonprinses afgevaardigd. Prins Albert II van Monaco was het enige staatshoofd. Namens de koninklijke familie van Groot-Brittannië hebben prins Charles (64) en zijn vrouw Camilla plaatsgenomen in De Nieuwe Kerk. Opvallend is dat Charles, de langst wachtende troonopvolger uit de Britse geschiedenis, in 1980 ook al aanwezig was bij de inhuldiging van koningin Beatrix.

Daarnaast kon onder meer ook Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, worden opgemerkt in het kerkgebouw aan de Dam. José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, woont de plechtigheid eveneens bij. Andere opvallende aanwezige was Kofi Annan, de gewezen secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Ook vijfhonderd burgers, die door de provincies werden voorgedragen, hadden een plek in het gebouw gekregen.

Belga Foto's Belga/Reuters