Politie mag ook nummer dragen in plaats van naamplaatje

Als het echt nodig is, moeten politiemensen niet meer het plaatje met hun naam dragen tijdens hun werk. Het naamplaatje kan dan vervangen worden door een plaatje met een nummer. Dat besloot de Senaatscommissie Binnenlandse Zaken op voorstel van Gerard Deprez (MR).

jdewit

N-VA onthield zich en het VB bleef afwezig.

De politievakbonden klaagden al geruime tijd dat politie-inspecteurs met een "gevaarlijke" taak (zoals bv. Farid Le Fou begeleiden) zelf gevaar lopen om bedreigd te worden door vrienden of bendeleden van de verdachte. Hun identiteit is immers bekend, want ze dragen een naamplaatje.

MR wil dat veranderen. Het naamplaatje blijft de regel, maar toch zullen de inspecteurs onherkenbaar kunnen optreden als dat echt nodig is. Ze dragen dan een nummer en dat nummer staat elders geregistreerd, zodat men achteraf kan nagaan wie wat deed. Op voorstel van Guido De Padt wordt in het eerste proces-verbaal ook alleen het nummer vermeld als de inspecteur een nummerplaatje droeg. Als er een rechtszaak van komt, dan wordt zijn identiteit echter wel bekend gemaakt.

Vooral bij de Groenen was hier weerstand tegen omdat het veel moeilijker wordt om de politiemensen die buitensporig geweld plegen bij betogingen te identificeren.

JDW