Belastingbrief telt dit jaar ongeveer 700 codes

De aangiftes voor de personenbelasting tellen dit jaar nog eens 20 codes meer dan in 2012. Ze bevatten nu in totaal een 700-tal codes. Maar "meer dan 80 procent van de Belgen vult hoogstens 20 codes in op de aangifte", zo benadrukte Carlos Six, de administrateur-generaal van de Fiscaliteit, dinsdag bij de officiële lancering van het nieuwe aangifteseizoen.

tmas

De federale overheidsdienst Financiën verstuurt dit jaar 1,48 miljoen vereenvoudigde aangiftes. In dat geval krijgt de burger een ingevuld voorstel. Als hij het ermee eens is, hoeft hij helemaal niets te doen. Vorig jaar werd 95 procent van deze aangiftes zonder meer aanvaard.

Doelgroep

De doelgroep voor dergelijke vereenvoudigde aangiftes werd lichtjes uitgebreid tegenover vorig jaar, met "belastingplichtigen die inkomsten uit lijfrenten of tijdelijke renten ontvingen of giften hebben gedaan", zonder wie weduwnaar of weduwe is geworden in 2012, aldus minister van Financiën Koen Geens (CD&V).

Wie nog geen aangifte heeft gevonden in zijn brievenbus, hoeft niet te panikeren. De aangiftes worden nog tot eind deze week verstuurd. De vereenvoudigde aangiftes gaan pas vanaf volgende week op de bus.

Papieren aangiftes kunnen tot 26 juni worden ingediend. Wie werkt met Tax-on-web, heeft tijd tot 17 juli. Voor mandatarissen verstrijkt de indieningstermijn op 16 oktober.

Vorig jaar werden bijna 3,4 miljoen belastingaangiftes elektronisch ingediend en 1,8 miljoen op papier. Er werden ook 1,46 miljoen vereenvoudigde aangiftes verstuurd.

Alle informatie over de personenbelasting staat op www.financien.belgium.be.

Belga Archieffoto