Vier procent gevangenen komt in de cel voor het eerst in contact met drugs

Slechts 4 procent van de gedetineerden komt voor de eerste keer in aanraking met drugs in de gevangenis en het gebruik van drugs is in de bajes stabiel gebleven in de laatste vier jaar. Dat deelde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) mee aan Sabine Lahaye-Battheu (Open Vld).

jdewit

"Ongeveer één derde van de gevangenen zegt ooit drugs te hebben gebruikt in de gevangenis. De helft hiervan deed dat in het voorbije jaar", aldus Turtelboom.

"Cannabis wordt veruit het vaakst gerapporteerd, gevolgd door heroïne, slaap- en kalmeermiddelen, cocaïne en speed. Buiten de gevangenis staat cocaïne op de tweede plaats en heroïne pas op de vijfde plaats. Wel wordt heroïne door 6 procent van de gevangenen voor de eerste keer gebruikt in de gevangenis."

Drugshonden

"Meer dan 3.000 gevangenen worden bevoorraad van buiten uit. Sinds begin dit jaar worden drugshonden ingezet. In twee maanden tijd hadden 14 controles plaats. Van de meer dan 1.000 gecontroleerde personen, voornamelijk bezoekers, had 3 procent effectief drugs bij zich, meestal cannabis en heroïne", zo deelt Turtelboom mee.

Op termijn wil ze zo'n 420 drugscontroles per jaar in gevangenissen. Eerder al pleitten Bert Schoofs (VB) en Stefaan Van Hecke (Groen) voor de inzet van drugshonden.

Van Hecke wilde dat die honden tegenover iedereen die in de gevangenis binnenkomt worden ingezet, ook tegenover advocaten en personeel. Maar daarover zegt Turtelboom niets.

JDW Archieffoto