AZ Sint-Maarten streeft naar kwaliteitslabel

Het Sint-Maartenziekenhuis in Mechelen streeft tegen 2016 naar een zogenaamde NIAZ-accreditatie. Dat is een kwaliteitslabel dat wordt uitgereikt na een controle door een externe organisatie. In Nederland zijn zulke controles al langer een gangbare praktijk.

Sven Van Haezendonck

Om de accreditatie te bekomen, neemt het ziekenhuis verschillende initiatieven rond patiëntenveiligheid. Vorige week organiseerde Sint-Maarten daar voor zijn medewerkers en artsen een talkshow over. Tijdens dit evenement zorgde flight safety officer Rudy Pont voor een verrassende invalshoek. In zijn verhaal over veiligheidsmanagement legde hij de link met de operatiechecklist in een ziekenhuis en de 'flight safety checks' die voorafgaan aan elke vlucht.

Het Mechelse ziekenhuis werkt sinds 2011 met zo'n lijst. Maar wat in de luchtvaart routine is, is voor ziekenhuizen een relatief nieuwe werkwijze. Rudy Pont vertelde daarom over het belang van communicatie, training en standaardprocedures binnen de luchtvaart. Om de vergelijking door te trekken, kropen anesthesist Greet Drijvers en chirurg Joris Ceulemans (foto) in de rol van (co-)piloot, wat resulteerde in een ludiek filmpje 'Wat als een vliegtuig een operatiezaal was?'

Coördinator patiëntenveiligheid Evelien Raman legt uit: "Vlak voor de start van een ingreep, als iedereen klaar is, controleert het OK-team met de checklist of de juiste ingreep bij de juiste patiënt op de juiste plek wordt uitgevoerd. Ze controleren bijvoorbeeld ook het risico op bloedverlies, of de patiënt nuchter is, en of hij of zij allergieën heeft. De inhoud en het gebruik van de checklist worden regelmatig geëvalueerd, en waar nodig bijgestuurd."

Het filmpje kan je bekijken via

.

SVH

Foto AZ Sint-Maarten

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio