1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Willem-Alexander is koning van Nederland (fotoalbum)

De Nederlandse koningin Beatrix heeft dinsdag om 10.07 uur de Akte van Abdicatie ondertekend, zo was op televisie te zien. Daarmee heeft ze officieel afstand gedaan van het koningschap. Willem-Alexander (46) is nu koning der Nederlanden.

tmas

"Vandaag maak ik plaats voor een nieuwe generatie", sprak Beatrix - die voortaan als prinses door het leven gaat - bij het begin van de ceremonie.

Nederland heeft daarmee voor het eerst sinds 1890, met Willem III, een koning. De inhuldiging van Willem-Alexander vindt later op de dag plaats in De Nieuwe Kerk.

De ondertekening van de Akte van Abdicatie gebeurde in de Vroedschapskamer, ook wel Mozeszaal genoemd, van het Koninklijk Paleis. Naast de afgetreden koningin en het aanstaande koningspaar zaten 31 getuigen. Het ging onder meer om de voorzitters van parlementaire kamers, de gouverneurs van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, de burgemeester van Amsterdam en de ministerraad. Ook een deel van de koninklijke familie was aanwezig. Onder hen ook de prinsesjes Amalia (9), Alexia (7) en Ariane (6), de dochters van Willem-Alexander en Maxima.

Op de Dam, het plein voor het Koninklijk Paleis, waren op het moment van de ondertekening 25.000 mensen aanwezig, die "Bea bedankt" riepen. Het plein was daarmee helemaal volgelopen. Het nieuwe koningspaar en Beatrix spraken hen na afloop van de ceremonie ook kort toe. Koning Willem-Alexander bedankte bij die gelegenheid voor haar werk in "33 bewogen en bevlogen jaren". Ten slotte verschenen ook de drie dochters op het balkon.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Foto's Reuters