Willem-Alexander: "Feest taboe voor Surinaamse ambtenaren"

De koude diplomatieke oorlog tussen Nederland en Suriname gaat ook op de dag van de inhuldiging van Willem-Alexander verder. Volgens de Surinaamse nieuwssite dWT Online is het de medewerkers van het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken verboden naar de feestelijke receptie te gaan die de Nederlandse ambassade dinsdag houdt.

mceulemans

Volgens de nieuwssite hebben de medewerkers dat verbod maandag in een rondzendbrief te horen gekregen van de leiding van het ministerie. Of er strafmaatregelen komen tegen wie wel gaat, is onduidelijk.

Relaties bekoeld

De diplomatieke verhoudingen tussen Nederland en Suriname raakten in mei 2010 bekoeld, toen ex-legerleider Desi Bouterse de verkiezingen won. De toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, liet toen direct weten dat Bouterse niet welkom was in Nederland, behalve dan om zijn straf wegens drugshandel uit te zitten.

Toen het Surinaamse parlement in april 2012 de omstreden amnestiewet aannam en Nederland zijn ambassadeur terugtrok, kwamen de verhoudingen op een dieptepunt terecht.

Geen uitnodiging Koninginnedag

Volgens dWT Online wordt de Surinaamse regering al twee jaar niet meer uitgenodigd op officiële activiteiten van de Nederlandse ambassade. In 2011 ontstond een rel omdat president Desi Bouterse noch vicepresident Robert Ameerali was uitgenodigd voor de receptie ter gelegenheid van Koninginnedag.

De ambassade houdt dinsdagmorgen een ontbijt en verzorgt de rechtstreekse uitzending van de inhuldiging. Later op de dag is er een borrel voor belangstellenden.

Belga Archieffoto