Nijlen strijdt tegen eikenprocessierups en kastanjemineermot

De technische diensten van de gemeente maken dezer dagen werk van de bestrijding van zowel de eikenprocessierups als de kastanjemineermot.

Bert Provoost

De overlast die veroorzaakt wordt door de haren van eikenprocessierups is een jaarlijks weerkerend probleem. De erge jeuk die na contact met deze haren de kop opsteekt, is geen pretje. Om die overlast zoveel mogelijk te voorkomen, worden op verschillende plaatsen in de gemeente bomen preventief behandeld. Het gaat om in totaal een 72-tal bomen, waarvan de kruin behandeld wordt met een product op basis van de Bacillus Thuringiensis. Dit product wordt op de bladeren gespoten, de rupsen eten dit op en sterven. Het is een biologisch product en niet giftig voor de mens. Enkel bomen op openbaar domein, scholen en speelpleinen worden behandeld.

Als de bladeren van paardekastanjes bruine vlekken krijgen en als de bomen te vroeg hun bladeren verliezen, dan is vaak de kastanjemineermot in het spel. Het zijn de larven van de mot die al in de maanden mei en juni voor beschadiging van de bladeren zorgen. Om dit tegen te gaan, worden aan de kastanjebomen zogenaamde feromoonvallen opgehangen. In deze val, die op een soort potje lijkt, zit een stof die de mannelijke diertjes lokt. Verder zullen ook boomlijnbanden om de stammen komen, waarmee de vrouwelijke diertjes gevangen worden.

Bert Provoost


Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio