1 / 7
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Grens klaar voor Oranjefeest

De Nederlanders staan erom bekend helemaal gek te worden als hun nationale trots wordt aangesproken en hun land gevierd wordt. Het grensdorp Nispen kleurt alvast oranje voor Koninginnedag en de troonswisseling. Maar ook de Nederlandse Essenaren zijn er klaar voor.

Tilborghs Margo

De Belg Rob Schepers (74) trouwde met de Nederlandse Corrie Uitdenhaag (75). "Ik ben afkomstig uit Essen, maar woon al vijftig jaar net over de grens in Nispen", vertelt Schepers. "Ondertussen heb ik ook de Nederlandse nationaliteit, maar afprijzing mijn hart ligt toch nog altijd in België. Ik ben zeker niet tegen die Oranjegekte, maar het doet me verder niet zo veel. Mijn vrouw daarentegen gaat er wel helemaal in op."

"Voor mij is het inderdaad anders", zegt Uitdenhaag. "Ik ben Hollandsgezind en voor mij is het allemaal veel emotioneler. In België doen ze nooit iets. De kleur van ons koningshuis is oranje, maar ik zou niet eens weten welke kleur jullie koningshuis heeft. Het verschil met België is groot."

Joviale prinses

"Koningin Beatrix heeft het altijd goed gedaan", vindt Uitdenhaag. "Het is een vrouw om naar op te kijken. Ook de rest van de koninklijke familie. Maxima is een hele joviale prinses. Ze heeft op een heel korte tijd Nederlands leren praten. Dat vind ik knap. Je kunt haar absoluut niet vergelijken met prinses Mathilde, die haar tongval blijft behouden, terwijl je dat bij prinses Maxima veel minder hoort.Het zal wel even wennen zijn om terug een koning te hebben."

Koningslinde

Grensgemeente Nispen organiseerde maandagavond al een Oranjemarkt, waar kinderen konden deelnemen aan een kookwedstrijd.

"We hebben aan de kinderen gevraagd om het meest koninklijke hapje te maken", zegt kok Ivo Schaap van Bistro Le Mouton.

"Ze hebben allemaal hun best gedaan en ik ga ze beoordelen op originaliteit en smaak. De winnaar mag als eregast de Koningslinde onthullen."

"Het dorp Nispen heeft een hele lange traditie waarbij er Lindebomen worden geplant bij belangrijke koninklijke gebeurtenissen", vertelt Joep van Rijswijk (37), voorzitter van de Oranjestichting Nispen. "Zo hebben we een Koningin Julianaboom. Maar ook bij de geboorte van de prinsessen hebben we lindenbomen gepland. Zo hebben we dus een Beatrixlinde, de Amalialinde, de Alexialinde en Arianelinde. Bij de geboorte van een prins wordt er geen boom gepland, maar wel als die prins de troon bestijgt. Morgen wordt er dus een Koningslinde geplant."

MaTi
Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio