Lift Off helpt jongeren aan een job

Het Lift Off Jobfestival in Berchem op 3 mei is een jobevent op maat van 'generation Y'. Het concept is eenvoudig: jonge pas afgestudeerden en professionals en werkgevers samenbrengen in een a-typische jobbeurs.

hcardyn

p> Lift Off is geen gewone jobbeurs. Uiteraard zijn er verschillende standen van werkgevers: de provincie Antwerpen is aanwezig, net zoals de Gouden Gids, Secretary Plus, SmartBE, Universitair Ziekenhuis Antwerpen, HP, Du Pont, Audi Brussels en veel andere werkgevers. Maar Lift Off biedt daarnaast ook ruimte voor informele contacten tussen werkzoekenden en werkgevers. Lift Off blaast daarmee een nieuwe wind doorheen de anders redelijk saaie wereld van de jobbeurzen. Een job zoeken hoeft niet altijd moeilijk of vervelend te zijn. Om die reden wordt het evenement vergezeld van een netwerkdrink en optredens tijdens de avonduren. Zo krijgen de jongeren de kans om op een laagdrempelige manier een babbel te slaan met hun toekomstige werkgevers. Op Lift Off krijgen jongeren zo een goed beeld van deverschillende mogelijkheden op de arbeidsmarkt en dit volledig afgestemd op ieders individueel profiel.

Een jobbeurs speciaal voor jongeren is dringend nodig want het zijn vooral de jongeren die zijn getroffen door de ongunstige conjunctuur. Dat bewijzen de cijfers die de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening heeft vrijgegeven. De jeugdwerkloosheid is afgelopen maand met 6.314 eenheden gegroeid, dat is een stijging van 11,5 % ten opzichte van maart vorig jaar. Ook de VDAB geeft dezelfde trend weer. In maart waren er in Vlaanderen 211.701 mensen op zoek naar een baan. Van deze grote groep mensen is 21,1% jonger dan 25 jaar. Dit cijfer is gestegen met 13,5% ten opzichte van 2012.

De organisatie achter het Lift Off Jobfestival weet maar al te goed waar ze mee bezig is. Het zijn zelf drie jongeren die beseffen voor welke uitdaging de jongerengeneratie staat. "Met het festival willen we jongeren echt motiveren op zoek te gaan naar welke job bij hen past. Om die reden betrekken we ook tal van andere organisaties bij Lift Off. Zo kan de bezoeker zich bijvoorbeeld informeren rond werken in het buitenland of het opstarten van een eigen zaak", aldus Tomas Vink, organisator van Lift Off.

"Heel belangrijk voor de jongeren is dat zij leren netwerken met mensen die belangrijk zijn voor hun carrière", meent Thomas Deckers, mede-organisator. "Dat is de reden waarom we een netwerkevenement organiseren aansluitend op de beurs met enkele optredens, salongesprekken met experts en een business speed dating georganiseerd door Young Prozzz." "De bezoekers moeten zichzelf kunnen zijn ten opzichte van hun potentiële werkgever, vandaar het netwerkmoment aan het einde van de beurs. Hier krijgen ze immers de kans om, met een pint in de hand, een babbeltje te doen met die interessante werkgever. En dit alles terwijl de bezoekers volop genieten van de muziek en zelfs kunnen dansen," aldus Tomas Vink De manier waarop het rekruteringsproces verloopt is aan het veranderen, voornamelijk door de opkomst van de sociale media. Door de online wereld en het fysieke contact te combineren, hopen de organisatoren de jongeren een duwtje in de rug te geven. Ze voorzien daarvoor op Lift Off een individueel chip-systeem waardoor de bezoeker zijn papieren CV mag thuislaten en er ook een eind komt aan al de brochures die uitgedeeld worden op beurzen.

Datum: 3 mei 14-22u

Plaats: ALM - Berchem

Inkom: gratis - wel vooraf registreren op www.jobfestival.be