Voorlopig geen verbod op manifestaties in Antwerpse winkelstraten

Het idee om op de grootste Antwerpse winkelassen een verbod in te voeren op manifestaties, is door burgemeester Bart De Wever (N-VA) voorlopig afgevoerd. De Wever had gehoopt dinsdag op een vergadering met de fractievoorzitters van alle partijen een breed draagvlak te kunnen vinden voor de maatregel, maar tijdens de gemeenteraad van maandagavond stelde hij naar eigen zeggen al vast dat er geen consensus mogelijk zou zijn.

jrosquin

Momenteel zijn enkel statische manifestaties en reclameacties op de Meir in de regel verboden, maar Unizo Antwerpen en verschillende handelaars langs de Turnhoutsebaan die al vaak nadeel ondervonden van uit de hand gelopen manifestaties, leverden vorige week een petitie af voor een verbod op betogingen op alle grote winkelassen.

Burgemeester De Wever zei begrip te hebben voor die eis, hoewel hij ook aangaf dat de meeste problemen er de voorbije tijd waren bij acties die sowieso al verboden waren. Hij wilde bovendien eerst overleg plegen met de fractievoorzitters uit de gemeenteraad.

Stringent toezicht

Een interpellatie van Yasmine Kherbache (sp.a, foto) maakte echter duidelijk dat er binnen die gemeenteraad geen eensgezindheid zou gevonden worden. "Ik zal dan ook aan de handelaars laten weten dat sommige partijen dit niet wensten", concludeerde De Wever. "Maar ik zal hen wel de garantie bieden dat ik uiterst stringent zal toezien op het handhaven van de openbare orde, zij het dan enkel en alleen gewapend met het advies van mijn veiligheidsdiensten."

Belga

Foto: Dirk Kerstens

Herbeleef de gemeenteraad:

Volg de gemeenteraad live