Monsterproces Belgische pedopater duurt 10 weken

Meer dan twee jaar na zijn uitlevering door ons land, komt er een proces tegen priester Eric Dejaeger. Een monsterproces, dat tien weken zal duren. Twee keer zolang als dat van Kim De Gelder.

mceulemans

Vierhonderd getuigen, 41 aanklagers en 76 klachten voor seksueel misbruik. "Het proces tegen Eric Dejaeger wordt er eentje van XL-formaat", zegt openbaar aanklager Barry Nordin. "Alleen al het verhoor van de getuigen zal acht weken duren. We vinden dat iedereen het recht heeft om zijn verhaal te doen. Net zoals de verdediging het recht heeft om protest aan te tekenen." Op 28 oktober van dit jaar staat Dejaeger oog in oog met de openbare aanklager in Nunavut, een gebied in het noorden van Canada waar nog veel eskimo's wonen. Begin 2014 kent Dejaeger zijn straf.

Eric Dejaeger trok in de jaren zeventig naar Canada om eskimo's tot het christendom te bekeren. In 1990 werd hij al eens veroordeeld tot 5 jaar cel voor kindermisbruik. Na 18 maanden kwam hij al vrij. Toen er in 1995 negen nieuwe klachten kwamen, pakte hij het vliegtuig naar België. Daar kon hij 16 jaar lang onderduiken, vooral bij de Paters Oblaten in Blanden bij Leuven. Maar uiteindelijk gaf hij zichzelf aan en werd hij begin 2011 aan Canada uitgeleverd.

WB