De Wever en Dewinter vaakst aan bod op VRT

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar kwamen Bart De Wever en Filip Dewinter het vaakst aan het woord op de VRT. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Steunpunt Media uitvoerde op vraag van Vlaams Mediaminister Ingrid Lieten. De Universiteit Gent, KU Leuven, Universiteit Antwerpen en Vrije Universiteit Brussel werkten mee.

jrosquin

De onderzoekers maakten een analyse van Het Journaal, Terzake, Reyers Laat, De Zevende Dag, Villa Vanthilt, Niet Tevreden Stem Terug en De Laatste Ronde tijdens de campagneperiode. Daaruit concluderen ze dat Bart De Wever (N-VA) veruit het meest aan het woord kwam, met 47,2 minuten spreektijd in 19 optredens. Hij wordt gevolgd door Vlaams Belanger Filip Dewinter (45,1 minuten in 13 optredens) en voormalig sp.a-burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens (41,3 minuten in 9 optredens).

N-VA voornaamste onderwerp

In de zes weken voor de verkiezing waren het CD&V, sp.a en Open Vld die gelijk aan bod kwamen, met elk ongeveer 20 procent van de spreektijd. N-VA kreeg slechts 17 procent van de tijd, maar vormde wel het voornaamste onderwerp van conversatie. Als een politicus het over een andere partij dan de zijne had, was dat in 32,6 procent van de gevallen N-VA. Open Vld volgt op de tweede plaats, met slechts 18,3 procent van de vermeldingen.

"De aanwezigheid van N-VA in de media was ver boven het electorale gewicht van de partij bij de vorige lokale verkiezingen", concluderen de onderzoekers. "Het is duidelijk dat de verdeling van de aandacht ook was gebaseerd op de peilingen en op de uitslagen van tussenliggende verkiezingen."

Belga

Foto: Belga

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio