1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Wat u vandaag van Koninginnedag mag verwachten

Vandaag viert Nederland massaal feest. Niet alleen vind op 30 april Koninginnedag plaats, alle Nederlanders krijgen ook een nieuwe koning. Koningin Beatrix doet namelijk afstand van de troon ten voordele van haar zoon Willem-Alexander. Maar hoe ziet het verloop van deze dag er exact uit?

mgeysmans

Het middelpunt van de Koninginnedag 2013 is de stad Amsterdam. Koningin Beatrix zal in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam tussen 10 uur en 10u30 de officiële Akte van Abdicatie tekenen. Door die handtekening doet Beatrix afstand van de troon, waardoor Willem Alexander koning wordt. Het tekenen van de akte zal in de aanwezigheid van haar familie, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de ministers, de gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten gebeuren.

Balkon

Na het tekenen van de Akte zullen zowel Beatrix, die vanaf dan als prinses door het leven stapt, samen met haar zoon, koning Willem-Alexander op dat moment, en diens vrouw Maxima op het balkon van het paleis op de Dam komen om een toespraak te houden.

Na de toespraak en het Wilhelmus zullen ook kroonprinses Catharina-Amalia en de prinessen Alexia en Ariane op het balkon verschijnen.

Het is daarna wachten tot 14 uur voor de inhuldiging in de Nieuwe Kerk. Willem-Alexander zal er beëidigd en ingehuldigd als koning worden.

Vergadering

De inhuldiging zelf gebeurt tijdens een vergadering van de Eerste en Tweede kamer, ook daar zal Willem-Alexander een toespraak houden en de eed afleggen. Hij zal tijdens die toespraak trouw zweren aan de Grondweet en beloven het koningschap getrouw te vervullen. Tijdens deze plechtigheid zal de voorzitter van de vergadering, Fred de Graaf een toespraak houden. Daarna is het aan de Kamerleden en de afgevaardigden van de parlementen van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten om de eed en belofte aan de nieuwe koning af te leggen.

Het is bij deze plechtigheid dat verschillende vertegenwoordigers van Europese Vorstenhuizen, voor ons prinses Mathilde en prins Filip, aanwezig zullen zijn.

Vaartocht

Na de inhuldiging vindt er nog een receptie in het Koninklijk Paleis plaats. Om het publiek nogmaals tegemoet te komen zullen Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima 's avonds een vaartocht maken over het IJ. De tocht begint om 19u45 aan het filminstituut Eye. Net voordien wordt het Koningslied gespeeld. De vaartocht zelf brengt de nieuwe koning en koningin langs het Oeverpark, naar de kop van het Java-eiland. Tijdens deze vaartocht staan er verschillende optredens en activiteiten gepland. De vaartocht wordt om 21 uur afgesloten met behulp van saluutschoten van de aanwezige schepen. Nadien volgt er nog een diner voor genodigden.

Photo News