Oxfam vraagt VN om steun in Syrië

De ngo Oxfam wil dat de VN-Veiligheidsraad haar invloed gebruikt op de Syrische overheid en oppositiegroepen om de toegang tot het land te vergemakkelijken. Dat meldt de organisatie in een persbericht.

NLodewyckx

Syrië moet haar landsgrenzen volgens Oxfam openzetten, zodat internationale humanitaire hulp sneller geboden kan worden. "In Syrië hebben bijna zeven miljoen mensen humanitaire hulp nodig", luidt het. "De overheid en de oppositie moeten er dringend mee voor zorgen dat de meest noodlijdende mensen hulp krijgen. Dat kan door de hulp door te laten bij de controleposten of bij de grensovergangen met de buurlanden Jordanië, Libanon en Turkije." De organisatie vraagt ook meer financiële middelen om optimale hulp te kunnen verschaffen.

De hulporganisatie vindt ook dat de noden van de meer dan 1,3 miljoen Syriërs die naar een buurland gevlucht zijn niet over het hoofd mogen worden gezien. "Als het niet lukt om de humanitaire noodsituatie helemaal te beantwoorden, zou dat wel eens zware gevolgen kunnen hebben voor de stabiliteit in de wijde regio", besluit Oxfam. "Landen als Jordanië en Libanon, die de Syrische vluchtelingen op een gulle manier opgevangen hebben, beginnen nu al de druk te voelen op hun economie en sociaal systeem."

Oxfam bekritiseert ook de noodwerking van de Verenigde Naties. De ngo merkte op dat slechts de helft van het geld dat opgehaald werd door het -door de VN gelanceerde- noodfonds effectief naar Syrië is gegaan. Het gaat om een bedrag van anderhalf miljard dollar. Daarom waarschuwt Oxfam dat er in de toekomst even grote noodfondsen of zelfs meer geld nodig zal zijn om de groeiende humanitaire catastrofe aan te pakken.

Foto Photo News

Nick Lodewyckx