Grieks parlement keurt nieuw besparingsplan goed

Het Griekse parlement heeft zondagavond een nieuw pakket besparingsmaatregelen goedgekeurd. Het gaat onder meer om de afvloeiing van 15.000 ambtenaren tegen eind 2014, onder wie 4.000 reeds dit jaar. Tegen die ontslagronde kwamen duizenden Grieken betogen aan het parlement in Athene. Ook keurden de volksvertegenwoordigers een nieuwe heffing op grondbezit goed.

ikerremans

De goedkeuring van de besparingsplannen was een voorwaarde voor het bekomen van in totaal 8,8 miljard euro nieuwe noodhulp van de internationale geldschieters, de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens minister van Financiën Yannis Stournaras beslist morgen/maandag een werkgroep van de eurogroep over een schijf van 2,8 miljard euro. Op 13 mei zou de eurogroep beslissen over de resterende 6 miljard euro.

168 leden van het 300-koppige parlement keurden de besparingen goed, 123 stemden tegen. De linkse oppositie was tegen de besparingen gekant en hekelde ook de snelheid waarmee het pakket door het parlement werd "gejaagd".

Volgens de politie daagden ongeveer 3.000 betogers op aan het Syntagmaplein voor de manifestatie waartoe de ambtenarenvakbond ADEDY had opgeroepen.

Foto EPA