Top Gear raast voorbij in Sportpaleis (fotoalbum)

Top Gear Live parkeerde zondag dubbel in het Sportpaleis. Tweeëntwintigduizend jongens en venten vergaapten zich aan de wagencollectie van Jeremy Clarkson, James May en Richard Hammond te bewonderen.

ikerremans

Het trio scheurt de arena binnen op een gemotoriseerde versie van het wereldbekende Top Gear podium. “Wat een grote zaal, jongens. Richard Hammond moet voor jullie daarboven wel microscopisch klein lijken”, trapt Jeremy Clarkson af. De gortdroge humor is de motor van deze show.

“De Olympische zomerspelen in Londen waren lastig voor de atleten en zo onnoemelijk saai”, meent May. “Dus presenteren wij u vanavond alle disciplines maar dan met wagen.” Er volgt hordelopen over sportwagens, curling met auto’s, paardenrace met scooters en een breed grijnzende The Stig, een potje autopolo en –onze favoriet- bowling met Hammond als levende bal in een winkelkarretje voortgeduwd door een Mustang.

Met vijftien kolossale containertrucks backstage, laat de show een enorme ecologische voetprint achter. Al heeft Top Gear aandacht voor alternatieve energie. De presentatoren lanceren hun hilarische elektrische auto’s gemaakt van strijkplanken, wasmachines en keukenrobots. “De mijne rijdt op Belgische groene stroom”, promoot Clarkson oogmoedig alvorens hij zich vastrijdt in zijn eigen snoer.

De stuntchauffeurs horen bij de wereldtop en zijn de echte sterren van de voorstelling. Op een betonnen balletvloer van amper een voetbalveld groot, voeren de waaghalzen enkele waanzinnige autochoreografieën uit. Millimeter werk aan een rotvaart.

Na een uur en een kwartier trekt Top Gear de sleutels al uit het contact. “Na deze show ben je waarschijnlijk opgefokt. Hou in gedachten dat je over de openbare weg moet. Dus alsjeblief, rij snel”, adviseert Clarkson nog vlug.

Stefan LAENEN Foto Belga