1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Schepen Heylen bezoekt Kasteel Steytelinck na brand

Een brand met veel rookontwikkeling heeft zaterdag zware schade toegebracht aan de eerste verdieping van Kasteel Steytelinck in de Sint-Bavostraat. Het is voorlopig niet duidelijk of er een oorzakelijk verband is tussen de brand en de aan gang zijnde restauratiewerken aan het kasteel.

Luyten Luk

De brand brak uit omstreeks 15.30 uur. De aanwezigen op het communiefeest in het restaurant op de benedenverdieping werden meteen geëvacueerd en de brandweer was bijzonder snel ter plaatse.

Omdat er geen uitslaande vlammen waren, was het even zoeken naar de brandhaard die mogelijk is ontstaan in de vloer van de bovenverdieping. Om de definitieve oorzaak te kennen is het wachten op de bevindingen van de experts.

Oplossing

Cultuurschepen Philip Heylen (CD&V) en enkele leden van het districtscollege brachten al een bezoek aan het kasteel. Heylen beloofde van de stad uit alle mogelijke hulp aan het district en aan de heemkundige kring Wilrica die in het kasteel is gevestigd.

“De waardevolle erfgoedstukken hebben gelukkig weinig tot geen schade opgelopen”, vertelt Hugo Cassauwers van Wilrica. “Bij aanvang van de restauratie van het kasteel is alles ingepakt en opgeborgen in kasten. Maar het is duidelijk dat we nu zo snel mogelijk zullen verhuizen.”

Wel zwaar getroffen is de prachtige Le Grellezaal, die tijdens de bouw van het nieuwe districtshuis nog dienst deed als trouwzaal. In de grote ruimte werden veel activiteiten gehouden zoals lezingen, concerten, muziekcursussen, examens van de academie en activiteiten van het cultureel centrum. Daarvoor komen de grote zaal van cc De Kern en het auditorium van het districtshuis in aanmerking als uitwijkmogelijkheden.

Aan de buitenzijde van het kasteel is nauwelijks schade te merken, maar het is duidelijk dat de restauratiewerken, die zo goed als afgerond waren, van nu zullen moeten herbeginnen.

Luk Luyten
Foto BFM

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio