Dossier Kaaien

Bewoners: "Kaaien niet geschikt voor Sinksenfoor"

Een groep kaaibewoners start een kortgedingprocedure als het stadsbestuur geen formele garanties geeft over de naar de kaaien verplaatste Sinksenfoor. Dat zegt het pas opgerichte Kaaicomité zondag in een persbericht. "Uit een eerste juridische analyse van onze advocaat blijkt dat de kaaien geen geschikte locatie voor de Sinksenfoor zijn", klinkt het.

jatimmermans

De bewoners van de Antwerpse Scheldekaaien, die vernamen dat de Sinksenfoor van de Gedempte Zuiderdokken naar hun buurt komt, vinden dat het gesprek van eerder deze week met schepenen Ludo Van Campenhout en Rob Van de Velde over de kermisverhuis niet voldoende heeft opgeleverd.

"Er zijn losse beloftes gedaan dat de kermis één jaar blijft, of misschien twee. Er zouden ook geluidsmetingen komen, enzovoort," zegt Philippe Jadoul, woordvoerder van het pas opgerichte Kaaicomité.

"Duidelijke afspraken"

"Dat wil een ruime groep bewoners veranderd zien. Zo wensen we vooreerst de hand uit te reiken om met constructief overleg tot een positieve oplossing komen," vervolgt Jadoul, "maar dat moet wel leiden tot duidelijke en afdwingbare afspraken. Als die afspraken niet geformaliseerd worden, dan zullen we een kort geding opstarten."

Volgens de actiegroep blijkt uit een eerste analyse die hun advocaat maakte van de bestemmingsplannen, dat de kaaien bedoeld zijn voor buurtrecreatie, toeristische of havenactiviteiten, maar niet voor activiteiten zoals de Sinksenfoor.

Verder stellen de buurtbewoners dat ze niet tegen de Sinksenfoor zijn en dat ze respect hebben voor de foorkramers "die in een moeilijk parket werden gebracht door de stad".

Archiefbeeld SVdE