1 / 11
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Schilders Syntra restaureren Schip van Oorlog

Onder leiding van Carl Coenen herstelt de afdeling schilderen van Syntra AB het Schip van Oorlog in magazijnen aan de Nekkerhal. Dat is een van de praalwagens uit de Mechelse Ommegang.

Sven Van Haezendonck

De huidige driemaster zou uit 1647 stammen en was duidelijk aan restauratie toe. Veertien eerstejaars schilderen zijn er aan de slag, onder wie vier vrouwen. Carl Coenen is de docent en leidt het project. "Als het goed weer is, rijden we het schip naar buiten. Het is dan fijner om buiten te kunnen schilderen", zegt een van de vrouwelijke leerlingen.

Carl Coenen geeft met kennis van zaken tips. "In heb begin vond ik het schip kleiner dan ik me had voorgesteld. Maar als de drie masten erop staan, is het beslist indrukwekkend." De praalwagens van rederijkerskamers De Peoene en De Lischblomme zijn quasi startklaar. Maar aan het Schip van Oorlog is meer werk aan de winkel. Het is een van de oudste elementen. Door de jaren heen kreeg het schip ook de naam Kermisschip, Schip van Petrus en recenter Schip van 's Lands Welvaren mee.

Vroeger stond het schippersambacht in voor kosten en onderhoud van de boot. Na de ontbinding van de ambachten, kwam het onderhoud in handen van de stad. Eerst moest het houtwerk geschuurd en ontvet te worden. "Toen we voor de paasvakantie startten, was het ijzig koud in de hal. Maar de schilderwerken die nu mogelijk zijn, maken het leuk werken. Het toont ook snel resultaat. Het is een hele eer om aan zo'n stuk erfgoed te kunnen werken. Wij zullen blinken van trots wanneer we ons schip door Mechelen zien rijden", klinkt het bij de schilders.

JSME
Foto Jan Smets

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio