Vrijwilligers maken kostuums Ommegang

Over vier maanden is het zover, dan trekken de Hanswijkcavalcade en de Mechelse Ommegang door de straten. Net als voor de Cavalcade zelf worden ook voor de Ommegang zo'n 300 figuranten in het nieuw gestoken.

Sven Van Haezendonck

In het atelier van de Stikbitchen in de Hanswijkstraat ligt de gemiddelde leeftijd van de vrouwen tegenwoordig een flink pak hoger dan van de dames die er normaal de naaimachines bedienen. Als we er binnenwandelen, heerst er een gezellige drukte. "We hebben veel plezier. Ik ben hier via een aankondiging die ik ergens gelezen heb. Mee kostuums mogen maken voor de Ommegang, dat leek me wel iets", zegt Jeanneke Lauwers.

De meesten kenden elkaar voordien niet. "Het is vrijwilligerswerk, maar het geeft veel voldoening. Twee dagen per week zijn we hier aan het werk. Op vrijdag besluiten we de werkdag met een glaasje wijn." Collega Annie Van Vlaanderen bevestigt. "We zijn trots dat we dit kunnen doen. Het is allemaal heel speciaal, met een knipoog naar recyclage", zegt ze terwijl ze ons een ontwerp toont, gemaakt van een reeks herendassen. "We werken hard, maar lachen samen veel."

Kostuumontwerpster Myriam Van Gucht staat de dames bij. Ze geeft hier en daar wat opmerkingen. "Ik ben geen Mechelse, maar het is een hele uitdaging om aan een van de grootste stoeten van ons land mee te werken. Als kostuumontwerpster werkte ik vroeger al samen met Michael De Cock van Het Arsenaal, die de Ommegang regisseert. Het klikt goed tussen ons, omdat we een gemeenschappelijke passie hebben voor traditie, folklore en geschiedenis. Ik was blij verrast toen hij mij en mijn collega Valentina Kempynck vroeg voor deze opdracht."

Meer info op www.cavalcade.beJSME

Foto Patrick Hattori