Restauratie Begijnhofkerk goedgekeurd

De stad Mechelen kan binnenkort op zoek naar de aannemer om de restauratie van de Begijnhofkerk te voltooien. De gemeenteraad heeft het dossier goedgekeurd. Dat gaat nu naar de Vlaamse overheid voor definitief groen licht.

Sven Van Haezendonck

Architectenbureau Roma heeft een raming opgemaakt van het project, en schat de kosten voor de werken op ongeveer 5,5 miljoen euro. Ze omvatten de restauratie van de natuurstenen gevels, de restauratie van de glas-in-loodramen, en een dringend onderhoud van de dakbedekking, de dakaansluitingen en de goten. "Normaal gezien kan de werf in het voorjaar van 2014 opstarten", zegt archiect Marc Debatty van de stedelijke dienst Monumentenzorg.

Vandaag is alleen de gevel van de Begijnhofkerk deels opgeknapt, maar door een conflict met de vorige architecten over de werkwijze liep de restauratie jaren vertraging op. Eind 2011 werd de samenwerking met het eerste ontwerpersteam stopgezet. Even later werd de kerk opgenomen in de meerjarige subsidieovereenkomst die de stad heeft gesloten met de Vlaamse overheid. Dankzij die samenwerking kan Mechelen het monument nu in één fase aanpakken.

De barokkerk staat al sinds 1980 in de steigers om vallende brokstukken op te vangen. Zowel de gevels als de glasramen van het gebouw zijn er bijzonder slecht aan toe.

SVH

Foto SVH

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio