Nederlandse studie: "Vervallen voedsel is lekkerder"

"Heel wat voedingsproducten blijven veel langer goed dan de houdbaarheidsdatum op de verpakking aangeeft." Dat concludeert de Nederlandse Consumentenbond die uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de houdbaarheid van voedsel.

jatimmermans

"In eerste instantie moet het onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten houdbaarheidsdata: de tgt-datum (te gebruiken tot) en de tht-datum (ten minste houdbaar tot)", zegt Sandra de Jong van de Nederlandse Consumentenbond.. "Staat er op een voedingsproduct 'te gebruiken tot' (tgt), dan kan er na het verstrijken van die datum inderdaad ziekmakend bederf ontstaan. Maar staat er 'ten minste houdbaar tot' (tht) op een product, dan is de kans op ziek worden minimaal. In het ergste geval is de smaak niet meer zo best."

Fruitsap 'over datum' is perfect veilig én nog lekker ook, zo blijkt. "Drie kwart van ons testpanel vond het vervallen fruitsap zelfs lekkerder", zegt de Jong. Ook yoghurt wordt volgens de Nederlandse Consumentenbond vaak nodeloos door de gootsteen gespoeld. "Wat weinig mensen weten is dat ongeopende yoghurt tot een maand na het verstrijken van de tht-datum veilig te consumeren is", zegt Sandra de Jong. "Omdat yoghurt erg zuur is, kan weinig tot niks het product bederven. Alleen als er schimmel op staat, mag je yoghurt niet meer eten."

Lichtzinnig

Toch moet de houdbaarheidsdatum niet altijd met een korrel zout genomen worden. "Met de 'te gebruiken tot'-datum van vleeswaren kun je niet lichtzinnig omspringen", zegt de Jong.

Koen SNOEKX