Derde meer besmettingen met ziekte van Lyme-bacterie na tekenbeet

"Hoe meer grote zoogdieren er in de bossen rondlopen, hoe meer teken er zijn", zegt bioloog Dieter Heylen van de Universiteit Antwerpen. Reeën en everzwijnen - soorten waarvan er steeds meer voorkomen - zijn de belangrijke dragers van de volwassen schapenteken.

jatimmermans

Uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid blijkt intussen dat het aantal besmettingen met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, in 2011 met 34,8 procent is gestegen. In totaal zijn er in 2011 469 besmettingen met de bacterie geregistreerd. In 2010 waren er dat 348. De kans op besmetting na een tekenbeet is het hoogst in augustus en september. Mannen lopen duidelijk meer risico dan vrouwen.

Het risico neemt toe bij een wandeling in of bij een bos. "Hoge vochtigheid is erg belangrijk voor een teek. In een open en onbeschaduwde tuin ga je ze bijna nooit vinden. Ook temperatuur is een bepalende factor. Teken zijn koudbloedig. In de winter zijn ze minder actief. Meteen ook een verklaring waarom mensen nu opnieuw last krijgen van tekenbeten.

MM