1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Droomaffiche: Eva De Roovere, Rick de Leeuw, Axl Peleman en Jan Hautekiet op Mumoza in juli

Het mag dan al de nationale feestdag zijn, op 21 juli zal de leeuw dit jaar brullen in Pulderbos. Niemand minder dan Rick de Leeuw, met muzikale bijstand van Axl Peleman en Jan Hautekiet, vormt die dag de hoofdact op het zomerfestival Mumoza.

Kristin Matthyssen

De week voordien, op 14 juli, staat met Eva De Roovere nóg een topper geprogrammeerd.

Mumoza startte vier jaar geleden op een de mooiste locaties van de gemeente, de molensite in Pulderbos, als gratis en familiaal muziekfestival voor de thuisblijvers in de zomer. Ondanks tegenslagen met het weer - de eerste editie was té heet en de regeneditie van vorig jaar werd gered door Domino - heeft Mumoza al een trouwe schare fans opgebouwd. Tijdens de startavond in Het Molenhuis maakten Ludo Konings, Eve Vertruyen, Peter Van Staeyen en Hilde Oorts de affiche voor deze zomer bekend. Ook Marc Lauwereys en Magd Martens behoren tot de kerngroep achter Mumoza.

De editie 2013 vormt een voorlopig hoogtepunt in de nog prille geschiedenis. "We hebben geluk gehad", legt Ludo Konings uit. "Eigenlijk zijn we allemaal fans van Eva De Roovere. Toen we haar boekten voor zondag 14 juli en het boekingskantoor hoorde dat we voor zondag 21 juli ook nog een topact zochten, stelde hij voor om Eva "in een pakketje" te nemen met Rick de Leeuw featuring Jan Hautekiet en Axl Peleman. Een droomaffiche."

De eerste Mumoza-dag op 14 juli staat in het teken van "easy roll". Baby Dry uit Temse, die vorig jaar heel geslaagd op de slotavond speelden, warmen het podium op vanaf 14u. Vanaf 16u zal Eva De Roovere met haar mooie stem de festivalweide verrukken, daarna volgt nog een afterparty met Zat van A. Om 20u gaat de muziek uit, om de buurt geen overlast te berokkenen.

Zondag 21 juli wordt de muziek iets steviger, met om 14u Them Ugly Losers, gevolgd om 16u door ‘Laatste Show’-fenomeen en ex-Tröckener Keck Rick de Leeuw ft. Jan Hautekiet en Axl Peleman. "Dat Axl erbij is, vinden wij geweldig", zegt schepen Steven Van Staeyen, die in naam van het gemeentebestuur zijn steun aan Mumoza kwam uitspreken en zelf in een ver verleden nog muziek speelde met Peleman. "Axl groeide in Pulderbos op en wij zijn hem hier nog lang niet vergeten."

De after party met Crumb doet het beste verhopen voor de nationale feestdag in Pulderbos.

Hoewel het al geen kleine namen meer zijn, blijft Mumoza gratis én voor een goed doel. De opbrengst gaat dit jaar naar het kurkatelier van vzw Monnikenheide in Zandhoven. Hoe ze er nog iets aan overhouden? "Gelukkig kunnen ze in Pulderbos heel goed drinken. En we zoeken ook nog sponsors. We hebben er al enkele, maar vanaf deze maand gaan we echt op pad. Als openluchtfestival zijn we afhankelijk van het weer. Alles staat of valt met de zon", zegt Konings. "Onze grote troeven blijven dat we op zondag én in de namiddag zitten. We hebben ook een dertigtal vrijwilligers nodig. Kandidaten zijn steeds welkom, de dag zelf mag je je nog aanbieden."

Een andere troef is de kinderanimatie. Vorig jaar werd wel een reuzen-vier-op-een-rij-spelbord ter waarde van 240 euro gestolen - "het festival was voorbij en we waren juist eentje gaan drinken in Het Molenhuis - maar ze laten zich niet ontmoedigen. "Als het dit jaar lukt, denk ik dat we op dezelfde hoge programmatielijn kunnen voortgaan", zegt Konings. Indie rock-band ‘One Missing String’ speelde tijdens de startavond in Het Molenhuis. Gitarist Nicolas Daelemans (17) uit Zoersel, bassist-gitarist Toon Willems (18) uit Massenhoven, zangeres Michelle Dierx (16) uit Sint-Antonius (Zoersel) en drummer Yordi Van den Brande (17) uit Pulderbos kennen elkaar allemaal van in het Sint-Jan Berchmanscollege in Westmalle. Toevallig de middelbare school waar ook Axl Peleman studeerde. "Stel je voor dat we het ooit zo ver als Axl schoppen", droomt Yordi. "Daar zouden we allemaal direct voor tekenen."

Vorig jaar speelden ze al op hun eigen festival Ellentrock in Zandhoven, en repeteren doet deze jonge beloftevolle, band in Pulderbos. O ja, u kan ze zondag 28 april ook in domein Bruyneel aan het werk zien!

Kristin Matthysse

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio