"Info over chemische wapens geen alibi voor interventie in Syrië"

De berichten over het gebruik van scheikundige wapens in Syrië mogen geen alibi zijn voor een militaire interventie in het land, zo heeft de gezant van de Russische president Vladimir Poetin voor het Midden-Oosten, Mikhail Bogdanov, zaterdag gewaarschuwd.

tmas

"Als er ernstige bewijzen zijn omtrent het gebruik van chemische wapens in Syrië, moet men ze meteen tonen en niet wegmoffelen", zei Bogdanov die in het kader van een regionale tournee sinds donderdag in Beiroet is.

"Men moet zich van deze gegevens meteen vergewissen, en overeenkomstig de internationale criteria, en ze niet gebruiken om andere doelen te bereiken. Het kan niet dat ze een alibi zouden zijn voor een interventie in Syrië", zei de gezant die ook viceminister van Buitenlandse Zaken van Rusland is.

Moskou is een van de weinige grootmachten die het regime van Bashar al-Assad steunt.

Donderdag heeft Washington voor het eerst erkend dat het Syrische regime waarschijnlijk in een geringe mate scheikundige wapens heeft gebruikt, maar de informatie is ontoereikend om er zeker van te zijn. President Barack Obama heeft Damascus gewaarschuwd om niet zijn toevlucht tot scheikundige wapens te zoeken want dit zou volgens hem de "spelregels" van het conflict veranderen.

Belga Foto EPA: Mikhail Bogdanov